Nem rossz (Hungary)

User Rating: 7 | Def Jam: Fight for NY PS2
Bevallom őszintén, a Hip-Hop világa nagyon messze áll tőlem. Kb 1 szám után megunom, mert zeneileg számomra semmit nem nyújt. Akad kivétel, mint mindenben, de összképben nem az én világom. Ettől függetlenül bajom nincs vele.
Ennek ellenére, 1 hónapja szemeztem a programmal, hisz egész olcsó, és nagyon jó kritikákat lehet olvasni róla. A borító hátoldalára írt "5 harcstílus" kifejezés taszított eddig, hisz nem akartam egy újabb Fight Clubbot (3 stílus volt 20 karakterre)
Itt van 40-50 harcos 5 harcmodorral? Hogy hangzik ez? Rosszul. De erről szó nincs.
Az egész játékot elvárás nélkül, csak azért vásároltam meg, mert hónap eleje volt, és kellett egy kis kikapcsolódás a nyomott hétköznapjaimba. Hülye voltam, mert kockáztattam..és mégis mennyire megérte! Egy utcai verekedős, Hip Hop stílusú verekedős játékról van szó. Amit a Fight Club elrontott, azt itt megcsinálták.
A Grafika meglepőn szép, rengeteg fényeffekt dob a hangulaton,még a környezet és karakterek is korrekten meg lettek rajzolva. Egyetlen negatívumot nem tudok felhozni ezzel kapcsolatban, egyáltalán nem lenyűgöző, de több mint egy egyszerű PS2-es grafika.
Hangokkal sincs nagy probléma. Az emberek által kiadott beszédek és "harci kiáltások" nagyon csöndesek, de ez igazából nem baj, mert ezen kívül minden a helyén van (a monoton hip-hop ütemek háttérzeneként nekem nem igazán jöttek be, de ez már teljesen szubjektív)
Ilyen részletes, és hosszú sztorimóddal még nem játszottam verekedős játékban, a Marvel Nemesis ben láttam hasonlóan hosszú történeti módot csak. (Ami egyébként félelmetesen hasonlít az egészre.. - EA mindkettő. Hmm. Akinek megvan mindkét program, gondolkodjon el egy kicsit a hasonlóságon). Ami kevésbé tetszett, hogy nagyon kevés kisfilmet animáltak meg, pedig nagyot dobott volna a hangulaton.
A sztorit kezdhetjük azzal, hogy megcsináljuk karakterünket, amivel elég sokat ellehet időzni, mert nem olyan egyszerű elkészíteni. Egy rajz alapján adjuk meg az adatokat, és csak a végén mutatja meg, hogy fog kinézni összképben főszereplőnk. Elég részletes, és még a pályák között is folyamatosan alakíthatunk rajta. Elég nagy szerepet kap a programban, a karakter kinézetének alakítgatása. Félelmetesen sok cuccot adhatunk rá, rengeteg ruha, ékszer, hajstílus tetkót kapunk, ezáltal nem lesz monoton a kinézet. Ha ennyi lenne a lényege, eléggé értelmét vesztett opció volna. Viszont minél keményebben, jobban néz ki karakterünk, annál jobban fognak tisztelni minket, így a pályán látható szurkoló emberek segíteni fognak nekünk harc közben.
Emberünk tulajdonságait is fejleszthetjük, a játék során egyre erősebb lesz, kivégző támadásokat tanulhatunk meg vele. És amit korábban említettem: az 5 harcstílus. Valóban, 5 kerek harcstílust dolgoztak ki. De itt nem arról van szó, hogy 50 karakter 5 féleképpen harcol. Egyszerre kettőt, vagy hármat, a létező összes variációban kombinálhatunk, ami szerintem egy elég érdekes tulajdonsága a programnak. Egyáltalán nem rossz!
A játékmenetről egy kicsit : Vannak 1v1-ek, csapatjátékok, Free For All ( mindenki mindenki ellen) és még egy pár, szóval ebből nem szenvedünk hiányt.
Ami bíztató, hogy a borító előlapján egy szép kis 18-as karika villog. Igen, mert a Def Jam Fight For NY iszonyat brutális! Sok mozdulat, már nekem fájt, a csontok ropogása, a koppanások tökéletes hanghatásokként jelennek meg, és a látvány se semmi.
Főleg a kivégző mozdulatok.. Legalább 60-70 ilyen van. Amit kicsit sajnáltam, hogy kevés a vér. Viszonylag reális, mert nem jön ki 8 liter vér egy karakterből ha megütik, de a kamera messzisége miatt alig látható.
A verekedések intenzívek, brutálisak, és muszáj használni a környezet adta lehetőségeket. Sok ezáltal komponálható támadást animáltak meg, ami a program javára legyen írva.
A borító hátlapján amolyan "ígéretként" fel van tüntetve, hogy rengeteg fegyvert használhatunk. Kicsit fölöslegesnek éreztem ennek megjelenítését, igaz hogy sok cuccot találunk ( üveg, bot, feszítővas stb) de 2 ütés van mindegyikkel, és ugyanaz az animáció, legyen az bármilyen tárgy.
Akik hip-hop őrültek, azoknak igazi ínyencség lesz az a tény, hogy a játékban található harcosok, mind a való életben élő rapperek. Jól megvannak rajzolva, persze nagyon ki lettek gyúrva. A szinkronhangokat is az eredeti élő emberek adták.
Mindig játszunk valamiért, még a sima 1v1 harcban is pontot kapunk, amit beválthatunk karakterre, esetleg pályára.
1-2 negatívum itt is jelen van:
A kameraállás olykor idegesítő, beleütközik egy falba vagy szurkolóba, esetleg túl messzi van és semmit nem látunk. Csapatjátékban, ha valaki egy adott mozdulatot csinál, nem tudjuk megérinteni. Ha ütjük, csak átmegy rajta a kezünk, semmit nem tehetünk ellene. Ezt szerintem meglehetett volna másképp is oldani. Hiába van a sztori elején egy nagyon rövid training, gyakorlatilag semmire nem tanít meg. Mindenre magadtól kell rájönni, jelentem a program ideje alatt csak a sima bunyóig jutottam el, és a dobásokra. Az ellenfelet néha nem lehet megütni, mert mindent hárít - de hogy csinálja? Jöjj rá ember! Idegesítő amikor teljesen telhetetlenül állsz az ellenfeled előtt, mert a létező összes támadásod valahogy kivédi.

Ami számomra meglepő volt, hogy nagyon hamar meguntam. Mindössze 4-5 napig játszottam vele, utána valahogy késztetést éreztem arra, hogy elkezdjek egy másik programot, amit már végigvittem korábban.

Végszó: Egy nagy meglepetés Def Jam. Nagyon messze áll tőlem a stílus, de ettől függetlenül, nagyon lekötött a program, hiába rövid ideig. Tudom hogy még sokszor leveszem a polcról, és végigtolom egymás után akár kétszer is.