Avatar image for jasean79
jasean79

2593

Forum Posts

0

Wiki Points

0

Followers

Reviews: 0

User Lists: 0

#1 jasean79
Member since 2005 • 2593 Posts

This doesn't happen often, but once in a while when I turn on my PS4, the home screen will start up and there will be no sound in any applications I open (I usually know when it's going to happen because I won't hear the PS4 theme music in the beginning). I then have to reboot my system to make the sound reappear.

Does anyone else have this problem? Again, it's not all the time, and it's been happening since I had the PS4 and hasn't gone away with any of the updates.

Avatar image for 10854
10854

116

Forum Posts

0

Wiki Points

0

Followers

Reviews: 4

User Lists: 5

#2  Edited By 10854
Member since 2014 • 116 Posts

@jasean79: I have had this too a couple of times thought it was my t.v.

What I've done that works without rebooting is switching the source on my t.v. So on my remote i just press souce and it chnages to hdmi 2 and then again I press source to gets back to hdmi 1 (which is what I play ps4 on) and works.

Hope an one of the future update fixes it...

Avatar image for jasean79
jasean79

2593

Forum Posts

0

Wiki Points

0

Followers

Reviews: 0

User Lists: 0

#3 jasean79
Member since 2005 • 2593 Posts

@10854 said:

@jasean79: I have had this too a couple of times thought it was my t.v.

What I've done that works without rebooting is switching the source on my t.v. So on my remote i just press souce and it chnages to hdmi 2 and then again I press source to gets back to hdmi 1 (which is what I play ps4 on) and works.

thanks for the tip. I'll have to try that. so, you think the sound may have to do with the HDMI connection?

Avatar image for 10854
10854

116

Forum Posts

0

Wiki Points

0

Followers

Reviews: 4

User Lists: 5

#4  Edited By 10854
Member since 2014 • 116 Posts

Cool. Hope it works.

No idea but for whatever reason it works when i do it. At first I just switched off t.v and on again but doesn't always work. Then I tried the source and it seems to do the trick.

Avatar image for Terrencec06
Terrencec06

4020

Forum Posts

0

Wiki Points

0

Followers

Reviews: 0

User Lists: 0

#5 Terrencec06
Member since 2008 • 4020 Posts

@10854: @jasean79: I just thought I had a broken PS4, Mine does it every once in a while. Maybe once a month.

Avatar image for dalger21
dalger21

2179

Forum Posts

0

Wiki Points

0

Followers

Reviews: 2

User Lists: 0

#6 dalger21
Member since 2002 • 2179 Posts

Mine does it from time to time too. Hasn't happened since I started using headphones with my PS4 tho and it's been over a month since I switched.

Avatar image for AutoPilotOn
AutoPilotOn

8655

Forum Posts

0

Wiki Points

0

Followers

Reviews: 1

User Lists: 0

#7  Edited By AutoPilotOn
Member since 2010 • 8655 Posts

Sometimes I have to unplug hdmi and plug back it for sound to come back.

Avatar image for Terrencec06
Terrencec06

4020

Forum Posts

0

Wiki Points

0

Followers

Reviews: 0

User Lists: 0

#8 Terrencec06
Member since 2008 • 4020 Posts

Looks like I'll need to report this to PS.

Avatar image for i-rock-socks
i-rock-socks

3826

Forum Posts

0

Wiki Points

0

Followers

Reviews: 2

User Lists: 0

#9 i-rock-socks
Member since 2007 • 3826 Posts

happens to me every once in a while. my headphones still get sound tho

Avatar image for Niner0
Niner0

1630

Forum Posts

0

Wiki Points

0

Followers

Reviews: 8

User Lists: 0

#10 Niner0
Member since 2005 • 1630 Posts

I just had this happen with my PS3...

Avatar image for 10854
10854

116

Forum Posts

0

Wiki Points

0

Followers

Reviews: 4

User Lists: 5

#11 10854
Member since 2014 • 116 Posts

@Niner0: Maybe it's morphing into a PS4 :D

Avatar image for littlestreakier
littlestreakier

2950

Forum Posts

0

Wiki Points

0

Followers

Reviews: 0

User Lists: 0

#12 littlestreakier
Member since 2004 • 2950 Posts

This happens to me every now and then. I normally put my PS4 in standby mode when it happens and turn it on again. I will try switching the source on my TV and turning it back next time this happens. Thanks for the tip

Avatar image for brh_7
Brh_7

25

Forum Posts

0

Wiki Points

0

Followers

Reviews: 0

User Lists: 5

#13 Brh_7
Member since 2014 • 25 Posts

Hi guys, thought I would become a member just to post this as I think I might have found the source of this problem, at least for some (including me). As when reading this thread I had a bit of a realisation. @i-rock-socks said you still get audio to the headphones, so do I, and they are connected via optical cable while the TV is via HDMI, like most are I assume. I tend to turn my playstation on followed by my TV, and dependent on how long this takes me, I get the no audio problem (from the TV).

So, my theory is, that the playstation doesn't output sound to the TV as it only picks up the headphone output on startup, as the TV isn't on yet. The trick is, turn on your TV first!

Avatar image for hitmanactual
HitmanActual

1047

Forum Posts

0

Wiki Points

0

Followers

Reviews: 0

User Lists: 5

#14 HitmanActual
Member since 2013 • 1047 Posts

@10854 said:

@jasean79: I have had this too a couple of times thought it was my t.v.

What I've done that works without rebooting is switching the source on my t.v. So on my remote i just press souce and it chnages to hdmi 2 and then again I press source to gets back to hdmi 1 (which is what I play ps4 on) and works.

Hope an one of the future update fixes it...

Mine is exactly the same. Happened again a few days ago actually so this time instead of rebooting I turned my TV off then back on and that worked as well.

Avatar image for deactivated-58270bc086e0d
deactivated-58270bc086e0d

2317

Forum Posts

0

Wiki Points

0

Followers

Reviews: 113

User Lists: 0

#15 deactivated-58270bc086e0d
Member since 2006 • 2317 Posts

@jasean79: Yeah same made me a little twitchy the first time it did it. I hope it isn't an issue like the HDMI port is failing or something. Always a worry with a new console that you will get something go wrong after only a year or so.

Avatar image for Terrencec06
Terrencec06

4020

Forum Posts

0

Wiki Points

0

Followers

Reviews: 0

User Lists: 0

#16  Edited By Terrencec06
Member since 2008 • 4020 Posts

@jasean79: Took me a minute but I figured it out. Any time I turn on my ps4 first and then my tv, the sound doesn't work.

Avatar image for mercedesw05
mercedesw05

25

Forum Posts

0

Wiki Points

0

Followers

Reviews: 0

User Lists: 5

#17 mercedesw05
Member since 2014 • 25 Posts

My ps4 does this from time to time but today it happened and I have done everything I can to get the sound back without success so first thing Monday morning I shall be on the phone to Sony console less than 1 year

Avatar image for battlespectre
BattleSpectre

7989

Forum Posts

0

Wiki Points

0

Followers

Reviews: 0

User Lists: 0

#18 BattleSpectre
Member since 2009 • 7989 Posts

Yep same thing happens to me from time to time. What works for me, is turning on the TV first then the PS4.

Avatar image for MondasM
MondasM

1784

Forum Posts

0

Wiki Points

0

Followers

Reviews: 11

User Lists: 0

#19 MondasM
Member since 2008 • 1784 Posts

it seems that this is an hdmi handshake issue, i have it from time to time on my denon receiver with apple tv, where i do not get sound and video through and have to boot them up again... :)

Avatar image for sukraj
sukraj

27859

Forum Posts

0

Wiki Points

0

Followers

Reviews: 22

User Lists: 0

#20 sukraj
Member since 2008 • 27859 Posts

@Niner0 said:

I just had this happen with my PS3...

my ps3 doesn't work anymore I don't even think its worth getting it repaired.

Avatar image for kasreilly
Kasreilly

6

Forum Posts

0

Wiki Points

0

Followers

Reviews: 0

User Lists: 0

#21  Edited By Kasreilly
Member since 2016 • 6 Posts

I would just like to say THANK YOU SO FREAKING MUCH for posting on this thread, especially Brh_7 , because I thought I broke my husband's PlayStation 4... I could not figure out why it wasn't working! As soon as I turned my tv off, my playstation off, and then turned them both back on (TV first) I had no problem! Made a profile just so I could say thanks!

Avatar image for mandrew1
mandrew1

6

Forum Posts

0

Wiki Points

0

Followers

Reviews: 0

User Lists: 0

#22 mandrew1
Member since 2016 • 6 Posts

None of the solutions listed worked for me. I run my PS4 through a receiver, with surround speakers, then to an LED Sony flatscreen.

However, I have found a solution, and it has worked roughly 30 times out of 30. Figure out a pattern to turn on your system that works, and stick to it EVERY TIME. In my case, it's receiver first for a count of five, TV second, same count, then console. Once everything is up and running, I'll turn on the subwoofer. Call it mildly OCD, but it work. YMMV, but find what works for yours and do it consistently.

I had called Sony tech support on four occasions, and was ready to mail mine back to them under warranty, with no guarantee of getting back the same console. This was unacceptable, and I took others advice about the HDMI connection being "off", and a timed, linear chain of operation seems to work. Hope it works for you.

Avatar image for batezy
Batezy

6

Forum Posts

0

Wiki Points

0

Followers

Reviews: 0

User Lists: 0

#23 Batezy
Member since 2016 • 6 Posts

I had this problem and I believe it's to do with the smart hdmi function on ur TV controlling the ps4. I turned off all the 'eco' settings and it worked perfectlly

Avatar image for yeah43ninjas
Yeah43Ninjas

1

Forum Posts

0

Wiki Points

0

Followers

Reviews: 0

User Lists: 0

#24  Edited By Yeah43Ninjas
Member since 2017 • 1 Posts

Yeah, I had this exact same problem. I tried all of these solutions and nothing seemed to work. I turned my Ps4 back on and I was like, "hey, maybe I'll just turn up my volume" and so I did... My volume was at 0 that whole time. So, note to self and anyone else: make sure the volume is turned up.

Avatar image for Johnny_Rock
Johnny_Rock

40231

Forum Posts

0

Wiki Points

0

Followers

Reviews: 2

User Lists: 0

#25 Johnny_Rock
Member since 2002 • 40231 Posts

@10854 said:

@jasean79: I have had this too a couple of times thought it was my t.v.

What I've done that works without rebooting is switching the source on my t.v. So on my remote i just press souce and it chnages to hdmi 2 and then again I press source to gets back to hdmi 1 (which is what I play ps4 on) and works.

Hope an one of the future update fixes it...

Yup, switching the source from PS4 back to tv and then again to PS4 usually fixes it for me too.

Avatar image for Chris_53
Chris_53

5506

Forum Posts

0

Wiki Points

0

Followers

Reviews: 33

User Lists: 0

#27 Chris_53
Member since 2004 • 5506 Posts

My PS4 has starting having audio drop outs. Sometimes it's just choppy (in and out), other times it cuts out for several seconds.

I don't think these systems were built to last

Avatar image for bawwwllz
Bawwwllz

1

Forum Posts

0

Wiki Points

0

Followers

Reviews: 0

User Lists: 5

#28  Edited By Bawwwllz
Member since 2017 • 1 Posts

I also had to make an account just to comment on this.. I can confirm that turning the TV off and on, or on BEFORE my PS4 fixes my no sound problem. I thought I was going crazy... THANK YOU!!

Avatar image for valgaav_219
Valgaav_219

2561

Forum Posts

0

Wiki Points

0

Followers

Reviews: 1

User Lists: 5

#29 Valgaav_219
Member since 2017 • 2561 Posts

@yeah43ninjas said:

Yeah, I had this exact same problem. I tried all of these solutions and nothing seemed to work. I turned my Ps4 back on and I was like, "hey, maybe I'll just turn up my volume" and so I did... My volume was at 0 that whole time. So, note to self and anyone else: make sure the volume is turned up.

Lmao

Avatar image for chuy8045
Chuy8045

1

Forum Posts

0

Wiki Points

0

Followers

Reviews: 0

User Lists: 5

#30 Chuy8045
Member since 2018 • 1 Posts

Or you can just go to the Quick Menu, go to Sound/Devices, go to Output to Headphones and then click on Chat Audio instead of having it on All Audio. Problem Solved. ?

Avatar image for Johnny_Rock
Johnny_Rock

40231

Forum Posts

0

Wiki Points

0

Followers

Reviews: 2

User Lists: 0

#32 Johnny_Rock
Member since 2002 • 40231 Posts

@10854 said:

@jasean79: I have had this too a couple of times thought it was my t.v.

What I've done that works without rebooting is switching the source on my t.v. So on my remote i just press souce and it chnages to hdmi 2 and then again I press source to gets back to hdmi 1 (which is what I play ps4 on) and works.

Hope an one of the future update fixes it...

That's what always fixes it for me as well.

Avatar image for el_liom
el_liom

1

Forum Posts

0

Wiki Points

0

Followers

Reviews: 0

User Lists: 5

#34 el_liom
Member since 2018 • 1 Posts

Just wanted to add, becuase this just happened to me, and i tried everything and nothing worked. So then I tried to do my own troubleshooting and I went through ps4 settings and went to sound and screen, then video output settings and for deep color output, I had set mine to automatic so I switched it to off and now I have audio again! So to experiment I turned it back to automatic and I still had audio, so tbh idk if i got lucky, but more then likely when I switched that setting it forced the ps4 to respring or reboot and audio came back. Id figure I should make a profile for here just to add another possible solution. Good luck everyone.

Avatar image for randomdadtlk
Randomdadtlk

1

Forum Posts

0

Wiki Points

0

Followers

Reviews: 0

User Lists: 5

#35  Edited By Randomdadtlk
Member since 2018 • 1 Posts

I feel likeban idiot. LMAO i sat here and did all u guys suggested. And all failed, come to find out my tv volume was all the way down. Lol

Avatar image for DEVILinIRON
DEVILinIRON

5141

Forum Posts

0

Wiki Points

0

Followers

Reviews: 4

User Lists: 0

#36 DEVILinIRON
Member since 2006 • 5141 Posts

@randomdadtlk: Nice. Lol

Avatar image for GTR12
GTR12

13485

Forum Posts

0

Wiki Points

0

Followers

Reviews: 0

User Lists: 0

#37 GTR12
Member since 2006 • 13485 Posts

No-one gives a sh1t, this thread is 4 years old.

Avatar image for lynn0809
lynn0809

1

Forum Posts

0

Wiki Points

0

Followers

Reviews: 0

User Lists: 5

#39 lynn0809
Member since 2019 • 1 Posts

My son was having the same issue and the type of person I am I have to research investigate etc until I find out what’s wrong. If you use a headset often it automatically sets the audio as connected to a headset so you have to go settings>devices>audio devices>output device and swith it to tv or AV amplifier. If this doesn’t work idk what else will ?