Igazi alapmű. (Hungary)

User Rating: 7.5 | Conflict: Desert Storm PS2
Pár emlék fűz ehhez a játékhoz. Emlékszem, amikor először játszottam valamikor 6-7 évvel ezelőtt PC-n ismerősnél, ennek a Demoját vittük. Nem volt rossz. Amikor meglett az első PC-nk itthon, a 2. rész demoját toltam. Imádtam! 1 évvel ezelőtt nyáron, megszereztem a 2. részét, természetesen PS2-re. Idén, eljutottam odáig, hogy a sorozat mindegyik része megvan (kivéve a Denied Ops, nincs hozzá elég nagy vasam:) )
A Conflict , az egyik kedvenc játéksorozatom lett. Ez a rész az első, az igazi klasszikus.
Nem értem miért kapott ennyire rossz kritikákat. Kétség kívül, sok problémája van, de ennyi negatív kritikát egy ennyire jó játékról nem olvastam. Kezdődjön a vesézés!
A játék, egy TPS Tactical Shooter, azzal az egyediséggel, hogy 4 embert irányítunk egyszerre. A 4 ember között bármikor ugrálhatunk, mindenkit használhatunk, parancsokat adhatunk a tagoknak. Amire szükség is van, mert ha egyedül vinnénk a játékot, lehetetlen lenne megcsinálni a pályákat, annyi ellenfél jön ránk. Mind a 4 emberünknek más képességei vannak.
Bradley - a csapatvezető: A legjobb rohamlövő(gépkarabély), vele lehet a legeffektívebben futni és lőni egyszerre.
Foley: a csapat mesterlövésze(puska). Egyértelmű miben a legjobb:)
Connors: A Nehézgépfegyver(géppuska) specialista: Ő kapja alapból az anti tank fegyvereket ( PL LAW), és géppuskákkat ( pl m60). Vele lehet darálni, de ehhez megkell állnunk, futás közben nem bír lőni az ilyen tipusú fegyvereivel.
Jones: Bombaszakértő(lőfegyverek terén, géppisztolyokkal a legügyesebb). Bradley-hez hasonlóan ő is jó rohamlövész, de valamennyivel kevésbé pontos. Ő ért a robbanóanyagokhoz, gyors lerakja a C4-et, Antitank bombát.
Ami érdekes a karakterek között, hogy mindenki a saját fegyvertipusában a legjobb. Például a Csapatvezető, pontatlanabbul lő mint a mesterlövész ( mesterlövészpuskával természetesen), de pl a Mesterlövész is pontatlanabb egy M16-os gépkarabéllyal. A véghezvitt missziók után karakterünk cselekvéséhez viszonyítva Rangot léphet, ezáltal fejlődhet, és érdemérmet is kaphat. Az irányítás első játékra nehéz. Kifejezetten nehéz. De kapunk egy részletes Traininget, ami nekem nagyon tetszett. Ezt érdemes többször is megcsinálni, annak aki először játszik vele, akármilyen unalmas is ötödjére.
Szerencsére elég lazán kezdődik az első pálya, nem dob be egyből kemény stratégiázásba.
Sok fegyver található a programban, M16, AK-47, LAW, AK-u, SZVD stb. Ami egy sajnálatos dolog, hogy pisztoly is van - semmit nem ér. Ha el is találod vele az ellenfelet, csak röhög a pofádba - ezt kicsit sajnáltam ( bár semmi szükséged nincs rá) Az ellenfél bázisából lehet lopni fegyvereket, de soha nincs rá szükséged, mindig van megfelelő lőszermennyiség az alap fegyverekben ( kivéve utolsó pálya). Két pályán még járműben is ülhetünk.
Szót kell ejtenem a katonáink mozgásáról, picit nehézkes. Méghozzá azért, mert próbálták realisztikusra megcsinálni. Ahogy elkezdünk futni, nem egyből normál sebességen futunk, hanem felgyorsul karakterünk. Az oldalazás viszont semmit nem ér.. a guggolás/gyaloglás sem. Ezek túl lassúak lettek.
Amiért nagyon tetszett a játék, hogy egy pályát többféleképpen is megoldhatsz. Kivan dolgozva egy nagy pálya, és nem teljesen lineráis, úgy mész rajta, ahogy akarsz. Sokszor kell stratégiázni tankok ellen ( rengeteget kell kiírtani). Lopakodós pálya nincs, de van rá lehetőség! Néha lehet lopakodni egy kicsit, és ha így ölünk meg valakit, "Stealth Kill Bonus"-t kapunk. A Mentési rendszer, a Conflict sorozat egy "egyedisége" idézőjelben. Pályánként csak kétszer menthetünk, akkor amikor akarunk. Ez növeli a nehézséget, a feszültséget, de egyben idegesítő lehet - főleg azoknak akik először játszák. Ez valamelyik pályán még sok is, legtöbb esetbe sajnos kevés. Például van egy ilyen szemétsége a játéknak (életnek... ez a valóságban is megtörténhet. Sajnos) hogy mind a 4 emberünkel megyünk egyenesen, 100 % maxon van az életerőnk, de egy tank 2 másodperc alatt, egy lövésből megöli mind a 4 emberünket. És kezdhetjük mentéstől, vagy legelőlről. Fel se eszmélsz, olyan rövid idő alatt történik.
Na, de mivan akkor ha csak egy emberünk esik el? Nincs vége a játéknak. Körülbelül 2-3 perces periódusban a földön fekszik, ez idő alatt megmenthetjük életet egy medikittel.
Automata célzást használ a PS2 verzió. Ez azt jelenti, hogy ha feleszmélsz egy ellenfélre, a célkereszt automatikusan ráirányul. Ez olvasásra furcsán hangzik nemde? De enélkül lehetetlen lenne bárkit is lelőni. Jó dolog ez? Igen is meg nem is. Sajnos hiába működik alapból, néha kegyetlen zavaró tud lenni. Előtted 1 tank, plusz körülötte csomó katona. Te a tankot akarod bemérni, de a célkereszt mindig csak a katonán marad, és összevissza forgolódik a kép. Ettől még én is a falra másztam... De ennek gyógyítására van a zoomolás, ott te irányítod teljesen a célkeresztet. ( Viszont egy képzetlen játékos, nem eszmél fel időben erre a lehetőségre - mint ahogy eleinte én sem). A játék átlagosan hosszú, képzelten játékos beleölhet akár 8-9 órát is, én legutóbb 4 és fél óra alatt vittem végig.
De most beszéljük egy picit a grafikáról: Hmm. Kifejezetten...rossz. A környezet összképben jól néz ki de minden más közelről a karakter, a fegyver, a homok, minden gagyi. Zavar ez bennünket? NEM. Az viszont... annál inkább hogy a Frame hihhetetlen alacsony. Néha nagyon zavaróan. Van hogy szinte szaggat a játék. Ez a legrosszabb gondja ennek a verziónak. Elsőre úgy pofáncsapja az embert... aztán ha tetszik a játék, megszokja. Mint ahogy én is. De ettől függetlenül, ez egy nagyon negatív dolog.
A játéktervezők, próbáltak valamilyen szinten realisztikus ballisztikát kidolgozni a játéknak. És valóban.. van ballisztikája. De sajnos nem teljesen reális. Néha a lövedék túl lassan mozog, és elfut előle a karakter. Nevetségesen hangzik.. az is.
Felszerelésünket az Inventory menüből választhatjuk, de ez játék közben megy. Egy aktív tűzharc közepette elég nehézkes az inventory-ban kószlálni hogy hol az Antitank, vagy az élettöltő, ehhez is kell kis gyakorlat.
Végszó: Egy nagyon jó játék. Igazi klasszikus. Sok hibával.. Hogy ajánlom e? Mindenféleképpen. Viszont: Akik érzékenyek a grafikára, nem szeretik a kihívást ( a játék elég nehéz ), első halálra kikapcsolják hogy " ez sz****r " , azok kerüljék. Mindenki másnak, akit érdekel a téma ( Öbölháború - Sivatagi vihar hadművelet ) , kötelező!