Vélemény Magyarul (Hungary)

User Rating: 5.5 | Brothers In Arms: Road To Hill 30 (Platinum) PS2
Egy realisztikus FPS. Normandia. 1944. Légidesszant hadművelet.
Aki szereti a háborús játékokat, vagy az FPS-t, miért ne akarna egy reális (khm) alannyal játszani? Miért ne adná ki érte a pénzét? És ha már realizmus... megéri e egyáltalán? Számomra: Igen is, meg nem is. A dolog sok helyen nyer, és bukik. Sajnos amit megnyer, azt el is bukja.
A játék, In Medias Res -ként kezd, egyből egy csata közepén találjuk magunkat, ahol őszintén szólva, elakadt a lélegzetem. Szép grafika, háborús atmoszféra, csakúgy átszűrődött a képernyőn. A Frame kicsit lassú volt, de marhára nem érdekelt abban a pillanatban, néztem kifele a fejemből tátott szájjal. Majd történik valami ( Spoilerezés nem szokásom), és kisfilmmel folytatódik a sztori, természetesen az egész offenzíva elejétől. Egy repülőből ugrunk ki, mint csapatvezető.
Már itt az első pályán éreztem hogy a játék piszkosul nehéz lesz a későbbiekben. Hiába élveztem, hiába mondogattam hogy ez nagyon tetszik, tudtam, emiatt még sokat fogok szenvedni. Így is lett...
Na de a játék mechanizmusáról hadd beszéljek egy kicsit. Mi vagyunk a csapatvezető mint ahogy korábban említettem. A csapatunkat kedvünk szerint irányíthatjuk, de csak óvatosan, mert olyan könnyen elesnek a csatában, mint az ellenfél. Mint ahogy mi magunk..A játékban fontos szerepet játszik a " térkép mód". A Select gombot benyomva, körülnézhetünk egy kicsit a pályán felülnézetben, hogy merre lehet az ellenfél, így lehet stratégiát alkalmazni. Megjegyezném, ha nem alkalmazol stratégiát, meghalsz - komolyan vették a "Tactical Shooter" elnevezést. Itt bizonyosodhatunk meg csapattársaink állapotáról, a mi egészségi állapotunkról, és hogy mennyi ellenfelet fedeztünk fel. Sokszor van kidolgozva különböző útvonal, hogy akár hátulról is támadásba lendülhessünk. Háttérzene nincs a játékban, ezzel fokozva a realitás hatását. Minden misszió elején karakterünk (Baker) mesél valamit... valamit a múltjáról, a jelenéről, az elképzelt jövőjéről. Jelen alatt az aktuális történésekre gondolok. Ez fokozza a hangulatot, és a karakterek se lesznek annyira idegenek számunkra, és a drámai hatás sem marad el. Sok fegyver kapott szerepet, a német és amerikai hadsereg alapfegyverzete nem marad el ( PL - MP40, Sturmgewehr44, Thompson, BAR stb) Élettöltő nincs, és checkpointok vannak. Nos... ez eddig szép is jó. Szinte kifogástalannak tűnik. Hát nem az.
Az előbb említett Checkpoint rendszer. Nem a legjobb. Van hogy sűrűn ad, de van hogy szándékosan húzza halassza, hogy ha meghalunk, kezdjük csak előlről, hisz elvégre ez a kihívás.. De ezzel sem ez a probléma, a gond ott kezdődik, hogyha egy checkpoint előtt marad 3 mm életed, elérsz az ellenőrzőpontra, úgy menti el hogy annyi életed marad. És ha sokan jönnek, és nem lehet annyi élettel megcsinálni, természetesen kezdheted az egészet előlről, ami keservesen idegesítő.
Van, hogy csal a játék! Rengetegszer! átlő a falon, bokron mindenen. A játékban nagy szerepet kapott (volna) a lopakodás, de mindent lát az ellenfél... mindent. Lehetetlenné teszi néha a stratégiát. Hiába surransz el a hátuk mögött bokor mögé bújva, ahogy kidugod az orrod hegyét már egyből arra lőnek.
Keserves probléma, maga a lövöldözés. Valamilyen szintű realisztikus ballisztikát dolgoztak ki a tervezők, ez egy jó dolog, de sajnos a játékban használhatatlan. 1 embert lelőni dicsőség. Komolyan. Annyira nehéz lelőni benne valakit, hogy szinte kupát vársz ha 1 ellenfelet leszedsz. Soha nem tudsz rendesen célozni, mert a karakter egyfolytába mozgatja a célkeresztet, teljesen mind1 milyen pozicióban vagy. A valóságban se lehetett könnyebb(fekvés ugye nincs) szóval ismét : nem itt van a probléma. A probléma, az ezzel átfonnyasztott hülyeség, méghozzá az, hogy 1 ellenfél erősebb mint Te vagy. Te meghalsz 1-2 lövésre, az ellenfélbe belekell lőni 3-4-5 öt! Volt hogy belelőttem egy sorozatot, és semmi baja nem lett. Hol az ígért realizmus? Ez hol reális? Ez nem reális, ez sz*r!
Meg valahogy ez a "véres játék" hirdetés sem jön be.. Ha belelősz a katonába, jön ki vér, de csak ilyen üveges kecsap szerűen, majd el is tűnik. Az eredeti verzióban pedig szakadnak a végtagok, ezzel is növelve a realisztikát. Annyira nehéz lett volna átportolni a PS2-es verzióba?..
Sajnos nemcsak mi vagyunk gyengébbek az ellenféllel szemben, hanem a csapattársak is. 3 katonámat ráküdtem egy Németre, az egy Német leszedte mind a 3-at.
A Frame rate is elég gagyi helyenként, ez a borzalmas célzás rendszerrel együtt igazi élvezet.
Legrövidebb rossz: A gránát semmit nem ér.
Baromi nehéz a játék. Főleg a vége! A vége már játszhatatlan kategória, ha valaha meg is tudom csinálni azt a vackot, akkor is bűnrossz az egész.
Végszó: Ha nem szereted a nehéz játékokat, egyértelműen kerüld, még a gondolatától is menekülj. Nagyon nehézkes, hosszú, és lassú - mint maga a háború, de ez sajnos sokszor amiatt van, mert bugos, csal a gép.
Ha viszont szereted a kihívást, érdekel a téma, szereted a Band of Brothers-t, akkor irány az Online Weboldal és rendelés. De ezt többször gondold meg.
Jótanács: Mielőtt játszod, nézd csak meg azt a Band of Brothers-t...