Káosz (Hungary)

User Rating: 6 | The Lord of the Rings: The Return of the King PS2
A film megtekintése után ( igencsak lemaradtam róla) muszáj volt valamilyen LOTR játékot beszereznem, hisz annyira tetszett, hogy mezitláb akartam járkálni az utcán szakadó esőben. Közeli boltban 3000 FT-ért találtam rá, persze gyűjteni kellett, ez idő latt toporzékoltam. Amikor meglett a pénz, azonnal rohantam karddal a vállamon, gyors megvásároltam, majd magamhoz ölelve toporzékoltam és mondogattam " dráágaffágom".
Minden kritika alapján jónak ítéltem, hisz itt is elérte a 8-at. Csak pozitív véleményt olvastam felőle, videók alapján is ígéretesnek tűnt a program. Amikor betettem a lejátszóba, teljesen elfogott a Gyűrűk Ura hangulat, és bele is kezdtem!
A játék maga nem rossz. De ilyen... már elnézést... k*rva trehányságot nehéz megemészteni. Az árát sajnos nem érte meg.
Filmből összevágott kisfilmmel indít, ami nekem nagyon tetszett, jellemző az egész játékra, sokszor vannak filmből átemelt klippek. Utána kezdődik az első pálya, egy nagy csata közepén találjuk magunkat, Gandalf személyében. Azt se tudtam hova nézzek, elkezdtem darálni, majd mentem tovább - eléggé bedob a közepébe a cucc, nagyon meglepődtem. De kifejezetten tetszett! Körülbelül 3 perc alatt végeztem a pályával. Kicsit sokkolt. A borító 15 intenzív pályát ígér. És olvastam kritikákban is hogy rövid...
Szerencsére, ez a legrövidebb szint. Ezután választhatunk a pálya listából - 3 féleképpen mehetünk. A Varázsló útján, a Király útján, és a Hobbitok útján. Varázsló úton természetesen Gandalfot, a Király útján Aragornt, Legolast, Gimli-t, a Hobbitok útján Samu-t irányíthatjuk. A játék befejezésével megkapjuk azt a lehetőséget, hogy bármelyik karakterrel teljesíthetjük a szinteket.
A Return of The King grafikája nekem kifejezetten tetszett. Szép látvány, jó effektek, és a karakterek arcai is egész jól ki lettek dolgozva. Ugyanez elmondható a hangokról, a háttérzenék fantasztikusak, a csataüvöltések adrenalin pumpálóak, semmi hibát nem fedeztem fel. (Az igazi színészek adták a szinkronhangokat)
Sok extrát szerezhetünk meg a pályák teljesítésével, ezek legfőképp interjúk a színészekkel - ez egy LOTR fannak igazi ínyencség.
A LOTR ROTK eléggé lineáris. Egy adott pályán kell kaszabolni, körülbelül ki is merül ennyiben. Viszont a harcrendszer változatos! XP pontok gyűjtésével feleszthetjük karakterünket.
Az egész játék remekül visszaadja a film hangulatát, nekem teljesen olyan érzésem volt mintha a filmet nézném, nagyon tetszett.
Azonban minden egyes pillanatát átjárja a trehányság. Olykor.. finoman kifejezve: Okádék helyzetbe kerülsz, valami hülyeség miatt. Ellehet mondani róla, hogy egy a kevés olyan játék közül, amiben sz*rnak a játékosra. Annyira érződik hogy a pénzért csinálták, hogy már szinte fáj.
Kezdjük azzal, hogy iszonyat rövid. 13 küldetés van,elég rövid idő alatt teljesíthetőek. Vannak érdekesebbel, ahol menni is kell , esetleg valami plusz dolgot megoldani, de a program végén már csak a lustaság ízét érezzük. Ki van dolgozva egy nagyobb terület, és 10-15 percig ott kell harcolni, majd vége a pályának. Ez jellemző a Return of the King-re, nagyon monoton az egész.
Képzeljük el a szituációt: 13 pálya közül belépsz 1-re, ami ekkora mennyiségnél kb aranyat ér ( főleg ha 15 perces pályákról van szó). Bent vagy egy terembe, és meg kell ölnöd 200 (!!!) ellenfelet. Csak picit ugye variálja azokat. És ennyi!
Ami számomra a legnagyobb pofátlanság volt az az, hogy próbálták leplezni hanyagságukat. Hiába rövidek a pályák, mégis ellehet tölteni legalább 5 órát a kampánnyal. Méghozzá azért, mert iszonyat nehéz. 13 rövid szint, de annyira nehezek, hogy ötvenszer kell előlről kezdened őket. És miért? Mert rohadtul nem ad checkpointot, és élettöltőt sem. Direkt csinálja, szánt szándékkal - ezt jól tudták a kedves fejlesztők, időzz csak, tűnjön minél hosszabbnak.
Körülbelül 5-6 an jönnek rád egyszerre, és még messziről is lőnek. Ebben az a poén, hogy egyszerre kb 2 ellenfelet tudsz sebezni. Barátságos nem de? Egyet megsebzel a másik rád üt, ez leveszi az életed 20 % -át, élettöltőben pedig ne bízz mert pályánként ha ad 3-at akkor már szerencséd van. Checkpointra ne várj, körülbelül a dísz funkcióját tölti be( csak azért mert ritka.. egyébként ha kapsz, nagyon hasznos). Egy normális játék ad egy piszkosul nehéz helyzet előtt, itt szándékosan kihagyják, hogy kezd csak előlről az egészet. Ráadásul semmi instrukciót nem kapsz a küldetésekről, semmi információd nincs mi a f*szt kell csinálnod, jöjj rá, de mire rá jösz már negyedjére kezded előlről, és elmegy az életkedved.
És ez még nem minden. Ezt a borzadályt megfejeli egy borzalmas kameranézet. Itt ott jól megvan oldva, lehet látni a pályát, de sajnos sok esetben magad elé nem látsz, nemhogy az egész területet. Volt hogy szó szerint kisétáltam a kamera nézetéből, és úgy nyomkodtam összevissza a gombokat. Olykor annyi ellenfél van körülöttünk, hogy nem látjuk a karakterünket. Frusztráló!
Sokszor nem tudjuk mi van előttünk, és megsebez az ellenfél - te pedig csak telhetetlenül nézel magad elé, hogy neked ehhez semmi közöd. Kedvencem az az, amikor meg kell keresni egy utat (gyakorlatilag időre), de semmit nem veszel észre a nézet miatt, és csak szerencséből találod meg. Természetesen ellenfelekkel van teli, amit szintén nem veszel észre, és automatikusan leszabják az életerőd 30%-át. Mit meg nem adtam volna azért hogy a jobb analóggal lehetne irányítani a kamerát. Olyan nagy elvárás ez? Vagy egy egyszerű élettöltő? Vagy checkpoint?
A fegyver dobálás funkció sem az igazi. Ha egy nagyobb ellenfelet kell leterítenünk dárdával, csak akkor fogjuk eltalálni azt, ha kevés ellenfél van körülötte. Akadt hogy a kis vackot dobta meg, és nem a nagyot, ezáltal rengeteg életerőt vesztettem a későbbiekben. Lehet változtatni rajta, de itt automatikusan eldobja, ezért erre nincs időd. Ismételt toporzékolás.

Végszó: Egy olyan játék, ami nem akarja hogy végigvidd. Szabotál ott ahol tud, mindent elkövet azért, hogy ne tudd megcsinálni a pályát, minél hosszabb legyen az időtartama. Valahogy nehezen hiszem el ezt a sok pozitív véleményt, rengeteg 8 feletti hivatalos értékelést. 2 évvel ezután jött ki a nagyszerű Star Wars Episode 3, ami stílusában és trehányságában együtt szinte ugyanilyen. Azt úgy lehúzták mint a fene, a monotonitása miatt. Ez sokkal egyhangúbb. Mégis...rengeteg a jó kritika... Talán nem valami pénz van a dologban?
Azt viszont kimerem mondani : A Lord of the Rings - Return of the King egy átlagos játék. Hiába a sok fárasztó idiótaság benne, szerethető - de csak nagyon erős idegzetűeknek, és kifejezetten rajongóknak.