Need for Cheat Carbon (Hungary)

User Rating: 7.5 | Need for Speed Carbon PS2
A Pro Street "sikere" ( számomra siker volt, tetszett) után pár hónappal később ismét rám jött a gurulhatnék, ezért újra elkezdtem gondolkodni hogy valamilyen NFS-t be kellene szerezni. Carbonra esett a választás, mivel Underground 1-2-t nem találtam egy boltba se, a Most Wanted valamiért taszított, az Undercover pedig drága, így hát egyenes út állt előttem. Nem kellett csalódnom, a Need for Speed Carbon, a hibái ellenére is - egy nagyon jó játék.
A grafika vegyes érzést válthat ki az emberből. Szép, de valamiért mégis csúnyácska. RGB kábellel, 16:4 -es felbontásban játszottam, így evidens hogy javult a kép, de erre a manőverre nincs mindenkinek lehetősége. Az effektek magával ragadóak, az autó játék közben talán picit kidolgozatlannak tűnhet, és maga a város is enyhén alacsony, de az egésszel nincs semmi probléma. Csúnyának mondani túlzás, de nem is kifejezetten szép. Nitrózás közben alig mosódik a kép, ez hiányérzetet válthat ki egyes emberekből. Megfelelő, semmilyen grafikai affér nem zavart.
A program mechanizmusa erősen hasonlít elődjéhez, a Most Wanted-hez. Grafikailag is, mind ahogy játékban is. Persze másolatról szó sincs, változtattak az előző rész opcióján. Az autók irányításával kapcsolatban, úgy éreztem hogy újra konfigurálták. 3 kaszt kapott szerepet: Izom, Tuning, és Egzotikum. Mind a háromnak más tulajdonságai vannak. Az Egzotikum gyors, de picit lassan gyorsul, és egyes példányukat közülük rémálom irányítani. A Tuning, átlagosan gyorsul, picit lassabb, viszont élvezet kormányozni. Az Izom autók átlagosan gyorsak, eszméletlenül gyorsulnak, és számomra irányíthatatlanok (tudás kell hozzá... én béna vagyok).
A rendőrök ebben a részben is nyomunkban vannak, viszont eléggé visszafogták magukat. Az egész játék során kb 10-13 szor kezdtek el kergetni, hiába vannak rendőrök, a játék már nem erre van kihegyezve, úgy hogy aki a rendőrösdi miatt akarja játszani a Carbon-t, inkább maradjon a MW-nél(gatyát felkötve). Ez azonban nem feltétlenül negatív dolog. A Most Wantedben sokat kellett a rendőrökkel játszadozni, és ha ebben is ezt kellene tenni, már túlságosan hasonlítania elődjére. Ahhoz hogy sokat kergetőzzünk, nekünk kell keresni a bajt, és ez nem feltétlenül izgalmas. Leginkább a program vége fele lépnek a gázra.
Lehet hogy kevesebb kopó van, de mondhatni "forradalmian" új játékmódot kapunk. Én legalábbis máshol nem láttam, ha akad ilyen 2006 előtt, mint amiről most teszek említést, akkor bocsánat, de nem ismerem. Csapatjáték. Egy Need for Speedben. Stratégiázás. Egyes versenyeken csapattársunkkal versenyzünk, és egymást segítjük. 3 féle segítőnk van:
Blokkoló, aki hátulról fedez minket, és rádión tájékoztat, hogy merről jön az ellenfél. És még rá is uszíthatjuk vetélytársainkra, így kipörgeti őket.
Szélfogó: Egy értékes társ, aki előttünk gyorsul, és mögé kell gurulnunk. Ezáltal gyorsabbak leszünk, mivel a társunk felfogja a szelet, így ránk nem gyakorol hatást.
Útkereső: A pályán lévő rövidítéseket keresi meg nekünk, csak követnünk kell.
Ha csapattárs nyer, ugyanúgy megkapjuk a pénzt és a cuccot, amit a versenyért ajánlanak, így teljes a csapatmunka érzése. És ami ebben az egészben a legjobb, a hangulat. Bajtársaink, rádión kommunikálnak velünk, ami feldobja az egészet, ráadásul élnek, nemcsak egy programozott vacak az egész. Gyakran hibáznak, bocsánatot kérnek, röhögnek az ellenfelen. Nélkülük nem tudtam volna megcsinálni a játékot.
Mint Need for Speed, a tuning ismét nagy szerepet kap. Nem fogom részletezni, szerintem evidens, hisz minden Need for Speedben (Und. óta) nagyon részletes ez az opció. Nagy újdonság az autosculpt fül, ahol kedvünkre alakítjuk autónk külsejét ( Spoiler mérete, magassága, légterelő mérete, magassága, stb)
A hangok is rendben vannak, az autók kellően morognak, egyensúlyban van, semmi probléma nincs vele. A zenéket eltudom képzelni egy akciófilmben. (viszont az előző részekben megszokott populárisabb vonalat nem folytatja)
És most következzen maga a játék: A vezetés, karriermód, az egésznek a lényege.
Nagy térképet járhatunk be, az előző két részben látott free roam itt is szerepet kap. Bár a versenyekre és különböző helyekre elugorhatunk két gombnyomásra, ha kedvünk tartja el is autókázhatunk ( így pl nagyobb esély van üldözésre)
Különböző bandák uralják a várost, és nekünk kell elfoglalnunk a kerületeket. Olykor-olykor visszapróbálják szerezni, ezek közvetlen versenyek, ha nem fogadjuk el, automatikusan visszakapják a területüket.
A szokásos játékmódokat megkapjuk, de természetesen vannak újak is, például a Kanyon versenyek. Viszont a módok variációja, nincs egyensúlyban. Sok Trafipax verseny mellett, alig kapunk időmérőt, sok Sprint mellett alig kapunk Driftet. Ja! És mellesleg...Drift....K*rva nehéz. Eleinte nem hittem a szememnek, keserves irányítani. A játék legelején kellene csúszni 130 000 pontot. Na húzzon innen. 15 ezret is alig tudtam összekaparni. Utána már belejöttem, de attól még vért izzadsz.
A karrier elég rövid lett. Kb 10 óra alatt végigvittem, ez elég kevés egy autós játékhoz képest. A végén úgy éreztem, még vinni akarom tovább. Erre van lehetőség, mivel pontkártyákat kell gyűjtögetni, ami plusz cuccokat ad nekünk. Az előző részben látott kihívássorozat is szerepet kap, úgyhogy van még tennivaló a karrier után... ha akarod. Sajnos nem sok érdekeset kapunk ezen dolgok teljesítése közben.
Erős negatívumként tudom felhozni azt, hogy csal a játék. Elég erősen. Az ellenfél autója mindig előttünk van, bármilyen atomverdával is megyünk versenybe. Gyakran éles kanyarok előtt le se fékez, csak beveszi mint a hülye, és még csak ki sem pördül, neki sem megy semminek. A rendőrautókat is láttam egy helyben forogni, szóval kicsit unfernek éreztem az egészet. (Most Wanted feeling. Ugyanazok a csalások, csak itt visszafogottabbak, és ugye nem vagyunk egyedül.) Alapból nehéz, és erre jön rá kicsiny csalásai. Pfőő.
Amit furcsálltam a programban az az, hogy rengeteg autó van, de mégsem tudjuk kihasználni őket. Ez a legrosszabb pontja a Carbonnak. Még 67 % on is olyan kényszerautóval mentem, aminek a márkáját sem tudtam. Egyszerűen nincs pénz másikat venni, és feltuningolni. Ráadásul csomó kocsi szart nem ér, hiába gyűjtesz valamire, feltuningolod, és nagy valószínű nem felel meg az elvárásnak - leköröznek.. A 3.-as szintű gyors kocsikat a játék LEGVÉGÉN kapjuk meg, így hát 6-7 versenyt lehet velük repeszteni...és ez nagyon kevés. Amikor beindulna a gyors versenyzés brutál autókkal, végetér a játék. Marad a Free Roam, és a kártyák gyűjtögetése... kicsit szomorú.

Végszó: Hibái ellenére, a Need For Speed Carbon, az egyik leghangulatosabb autós játék, amivel valaha játszottam. Az egyik személyes kedvencem lett. Lehet kevesebb tartalommal bír mint a Most Wanted, rövidebb, kevesebb autód van, de ennek a programnak lényege a hangulat.
Mindenkinek ajánlom!