How to know if my SLI is working!?

This topic is locked from further discussion.

Avatar image for Ownsin
#1 Posted by Ownsin (1331 posts) -

Hey, i bought 2x GTX 275 SLI, and i installed them with the sli bridge, but i dont think they are wroking? i went to the Nvidia Control Panel Under SLI and Physx Configuration, and i set it to to Enable SLI ( Recommended)... but i dont think its working so guys is there a way to know if its working properly or not? becuase i used 3DMark06 and i tried the result both times, once with sli and once without sli, and both result = the same score almost..... so guys how do i fix this or ... what do i do, please help this my first time sli!, thanks for reading.

Avatar image for NSR34GTR
#2 Posted by NSR34GTR (13179 posts) -
well if its working in the nvidia control panel maybe its working . try some games and see if you can see an imporvment
Avatar image for Ownsin
#3 Posted by Ownsin (1331 posts) -
well if its working in the nvidia control panel maybe its working . try some games and see if you can see an imporvmentNSR34GTR
i cant see any real improvement :(?
Avatar image for Ownsin
#4 Posted by Ownsin (1331 posts) -
Bump! Please Help!
Avatar image for jtcraft
#5 Posted by jtcraft (2770 posts) -

This is straight out of the Nvidia Control Panel Help section:

To verify that NVIDIA SLI technology is enabled and working From the NVIDIA Control Panel navigation tree pane, under 3D Settings, select Set SLI configuration. From the menu bar, click 3D Settings, then click the drop-down menu item Show SLI Visual Indicators.

The visual indicators will appear in games and will show whether or not SLI is running. Here is a link to a question at Nvidia's support section. It has pics and an explanation about the indicators. SLI

Avatar image for Ownsin
#6 Posted by Ownsin (1331 posts) -

This is straight out of the Nvidia Control Panel Help section:

To verify that NVIDIA SLI technology is enabled and working From the NVIDIA Control Panel navigation tree pane, under 3D Settings, select Set SLI configuration. From the menu bar, click 3D Settings, then click the drop-down menu item Show SLI Visual Indicators.

The visual indicators will appear in games and will show whether or not SLI is running. Here is a link to a question at Nvidia's support section. It has pics and an explanation about the indicators. SLI

jtcraft
Thanks man, but i did all that before.... and i do see the indicator, but i see no improvement in graphics? i mean even the benchmark had no difference in score with the SLI being off or no? so what to do?
Avatar image for 04dcarraher
#7 Posted by 04dcarraher (22948 posts) -
What game or games are you playing? Because a single GTX 275 will max almost all games without issue.
Avatar image for Ownsin
#8 Posted by Ownsin (1331 posts) -

its maxing it out, but i want the right FPS... im playing COD 4 and im getting like a fixed 70 to 80 FPS.... it supposed to be more.... i mean this is my GTX 275 http://www.amazon.com/gp/product/B002NQNW86/ref=ox_ya_oh_product its supposed to be better than a GTX 295 when using SLI of 2 GTX 275s...?

Avatar image for 04dcarraher
#9 Posted by 04dcarraher (22948 posts) -
Um steady 60 isnt enough? It also depends on your Cpu, OS,PSU and amount of ram you have too. And 70-80 fps at 1650x1050 with 4x AA sounds about right. with a single GTX 275. Ok do you have dual cards option on in Cod 4?
Avatar image for urdead18
#10 Posted by urdead18 (3630 posts) -

Firstly check v-sync, secondly what are the rest of your specs and thirdly did you turn on dual cards in CoD4's options?

Avatar image for Ownsin
#11 Posted by Ownsin (1331 posts) -
Um steady 60 isnt enough? It also depends on your Cpu, OS,PSU and amount of ram you have too. And 70-80 fps at 1650x1050 with 4x AA sounds about right. with a single GTX 275. Ok do you have dual cards option on in Cod 4?04dcarraher
My PSU is 850 Watts, my OS is Vista Ultimate 32-bit, my CPU is Intel Core 2 Quad Q9650 @3.00 Ghz , my ram is 4gb and my resolution is 1920x1200.... and i do have Dual Cards option on COD 4 so yes.... im seriously sad that this isnt working... i mean my pc is good. Anyway to make this damn SLI work guys :(?
Avatar image for NSR34GTR
#12 Posted by NSR34GTR (13179 posts) -
what cpu do you have
Avatar image for Ownsin
#13 Posted by Ownsin (1331 posts) -

what cpu do you haveNSR34GTR

i already told you, read up ^....

Avatar image for urdead18
#14 Posted by urdead18 (3630 posts) -

[QUOTE="NSR34GTR"]what cpu do you haveOwnsin

i already told you, read up ^....

Hmm, maybe CoD4 doesn't use the cards effectively? Anyways, 70FPS is more than your eyes can tell anyway. Try a game like Crysis, you should get something like 50 FPS with no AA at that res.
Avatar image for Ownsin
#15 Posted by Ownsin (1331 posts) -
[QUOTE="Ownsin"]

[QUOTE="NSR34GTR"]what cpu do you haveurdead18

i already told you, read up ^....

Hmm, maybe CoD4 doesn't use the cards effectively? Anyways, 70FPS is more than your eyes can tell anyway. Try a game like Crysis, you should get something like 50 FPS with no AA at that res.

or maybe something is wrong with my SLI :S?
Avatar image for 04dcarraher
#16 Posted by 04dcarraher (22948 posts) -
Well check your bios and see if your sli is set on auto or on. Then make sure the sli bridge and power is all hooked up. Then make sure the video card is fully in the pci-e slot. Then reinstall the latest nvidia drivers and reboot then go to Nvidia control panel and see if your SLI is enabled.
Avatar image for Ownsin
#17 Posted by Ownsin (1331 posts) -

Well check your bios and see if your sli is set on auto or on. Then make sure the sli bridge and power is all hooked up. Then make sure the video card is fully in the pci-e slot. Then reinstall the latest nvidia drivers and reboot then go to Nvidia control panel and see if your SLI is enabled.04dcarraher
um, well dude there is no option in my motherboard for sli.... i mean it supports SLI just it doesn't have the option... i searched the whole options for the motherboard, and nothing says SLI, so there isnt i guess... my mobo is Asus Striker II Extreme...

Avatar image for Ownsin
#18 Posted by Ownsin (1331 posts) -
???
Avatar image for Ownsin
#19 Posted by Ownsin (1331 posts) -

Well check your bios and see if your sli is set on auto or on. Then make sure the sli bridge and power is all hooked up. Then make sure the video card is fully in the pci-e slot. Then reinstall the latest nvidia drivers and reboot then go to Nvidia control panel and see if your SLI is enabled.04dcarraher
Okay i rechecked my graphic cards in the case and everything seems to be right... and reinstalled the latest nvidia driver and rebooted after rebooting i went to the nvidia control panel and i saw my SLI isnt enabled, i had to manually enable it, so im still in the same problem....

Avatar image for 04dcarraher
#20 Posted by 04dcarraher (22948 posts) -
One way to see if your getting the sli is to go to 3d settings on top of nvidia control panel and select show SLI Visual Indicator. If its there then its working.
Avatar image for HotRevolver
#21 Posted by HotRevolver (532 posts) -

Try reseating both cards?

Avatar image for Ownsin
#22 Posted by Ownsin (1331 posts) -

Try reseating both cards?

HotRevolver
How do you do that :S?
Avatar image for Ownsin
#23 Posted by Ownsin (1331 posts) -
One way to see if your getting the sli is to go to 3d settings on top of nvidia control panel and select show SLI Visual Indicator. If its there then its working.04dcarraher
Dude, i did that and i saw the visual indicator in the game.... but still this doesn't explain why im not getting the right fps?
Avatar image for Ownsin
#24 Posted by Ownsin (1331 posts) -
Bump!
Avatar image for 04dcarraher
#25 Posted by 04dcarraher (22948 posts) -
Well what other games do you have? that support sli?
Avatar image for jtcraft
#26 Posted by jtcraft (2770 posts) -
If you are running vsync then you will not go above 60 fps. Also, COD 4 has a max fps of 90. I believe that you have to change some settings in the configuration files to get a higher fps. What games and benchmarks have you tried other than COD 4.
Avatar image for Ownsin
#27 Posted by Ownsin (1331 posts) -
Guys if i try Batman: AA, how much FPS should i get with my current gfx?
Avatar image for NSR34GTR
#28 Posted by NSR34GTR (13179 posts) -
[QUOTE="HotRevolver"]

Try reseating both cards?

Ownsin
How do you do that :S?

take them out and put them back in
Avatar image for NSR34GTR
#29 Posted by NSR34GTR (13179 posts) -
Guys if i try Batman: AA, how much FPS should i get with my current gfx?Ownsin
try this. do a crysis benckmark with one card and then two cards. then post the results here