Mortal Kombat Deception (Hungary)

User Rating: 7.5 | Mortal Kombat: Deception PS2
Mindig imádtam az MK-t. Először csak NES-en játszottam vele, ami elég gagyi volt - majd játékgépen, ismerősnél PC-n. Ahogy megszereztem első fekete konzolom, már morfondíroztam, hogy melyik részt kellene megvásárolni. Ez a Deadly Alliance volt, ami mérhetetlenül lenyűgözött. Sajnos a program már nincs meg, de helyette újításként megszereztem a Deception-t.
A 2. Playstation 2-re megjelent Mortal Kombat. Hagyományait nem veszti el, egy verekedős, igencsak brutális játékról van szó, de szerintem mindenki ismeri a sorozatot. Mondanom sem kell, hogy egy elég egyedi darab... kicsit abszurd, szürreális véres jelenetekkel teli küzdelem.
A koncepció félelmetesen elődjére, a Deadly Allieance-hez. Szinte ugyanaz az egész, csak a megmaradt karakterek kaptak 1-2 új kombót, vannak új szereplők, és pályák. És persze mindenki kedvence: Fatalytik. Már emberenként 2 fatalytink van, plusz egy harakiri, amit akkor végezhetünk el, ha minket vernek meg. A pályákon is találhatunk kivégzéseket, nem is keveset! Ez az egyik legnagyobb újítás, ezáltal még több véres jelenetet kapunk a programban.
Az arcade mód a szokásos, végigverekedjük magunkat egy listán, főellenség(ami egy picit idegesítő) majd az adott karakterhez rendelt kis videót nézhetjük meg.
A sima Arcade módon kívül kapunk két kis "mellék"programot, nevezetesen Chess Kombatot, és Puzzle Kombatot. Mindkettő az, ami a nevében van - csak Mortal Kombatosítva! Hangulatos extrák, de őszintén szólva nem időztem velük túl sokat(kb3 óra). Az egyik sakkjáték, amiben kaszthoz viszonyítva válaszhatjuk karakterünket (PL Shifter, Champion stb). Ez valamilyen szinten pótolja a csapatjáték funkciót, amit mindig is hiányoltam a PS2-es sorozatból. Különböző mágiákat használhatunk, és ha két "bábu" találkozik, meg kell küzdeni egymással.
A másik kis mellékprogram egy Tetris és színcserélő keveréke. Soha nem tudtam végigvinni. Miközben Puzzle-zünk, a háttérben emberünk karikatúrái harcolnak, és a végén nem maradhat el a Fatality.
Ami számomra a legnagyobb extra volt, az a Quest mód. Egy átlagosan kidolgozott szerepjáték, ahol az egyik új karaktert irányíthatjuk, gyerekként, felnőttként, majd idősként. Fő lényege a cuccok keresése. Különböző tárgyakat kapunk, kulcsokat, és pénzt, karaktereket, amiket a kriptában használhatunk fel. Apropó kripta! Legalább 200 megszerezhető extra kép, videó, másodlagos ruha van a játékban.
Visszatérve a Quest módhoz :nem hosszú, kb 7-10 óra alatt teljesíthető ha sokat időzöl. TPS nézetben keresgélsz a kicsit minimalisztikusan kidolgozott Mortal Kombat világban, ahol azért olykor verekedni is kell. Ekkor természetesen nézetet vált, nem dolgoztak ki ennek a módnak külön harcrendszert.
Mint ahogy korábban említettem sok új karakter kapott szerepet, de valahogy számomra egyik sem ragadt meg. Mindegyik középszerű, kicsit jellegtelen, valahogy nem láttam bennük életet, kreativitást. Csak fityegtek a listán, maradtam Sub Zero-nál és az igazi klasszikusoknál.
Pár szó a grafikáról: Speciális effektek nemigazán akadnak, de maga a látvány, a textúrák egész jól néznek ki. Csak apró problémám volt vele kapcsolatban: a vér. Gagyi a véreffekt. Bogyókból álló piros kis gömböcök, amik a földre csapódva szétfolynak. Miért nem lehetett egy normális, komolyan vehető véreffektet belerakni? Brutálisan néz ki, de ennél lehetett volna jobb is. Számomra egy kicsit túl színes a látványvilág lehetett volna tompább, sötétebb az egész. Plusz a fatality-k... Kidolgoztak egy " loccsanást" és nagyon sok kivégzés ezzel végződik. Loccsan. Minek? Sokkal pszihopatább lenne ha csak szimplán földhöz vágja, és széttörik a csontja. Nem. Földhöz vágja, és szétloccsan. Tök fölösleges. A régi részek is tele voltak ezzel, de azért itt már nem kellett volna elsütni folyamatosan ugyanazt. Annyi a különbség, hogy mindig máshogy loccsan szét.
Az előző részben látott verekedési mechanizmus megmaradt, itt is 3 harcrendszere van minden karakternek ( kivéve Noob Smoke). 1 fegyveres, és 2 rendes stílus. Ezeket kombinálhatjuk, így elég széles a repertoár. Egyes karaktereknek a fegyverükkel szinte nincs támadás(PL Sub Zero), viszont a Karate stílusuk tele van. Valamit valamiért. Minden szereplőnek egyedi Speciális támadásai vannak (csakhogy pár klasszikust megemlítsek: Scorpion - Spear , Sub Zero - Iceball)
A zenék is tetszettek, kicsit a 80-as évek félelem melódiáira emlékeztetnek(nem mindegyik, egyes példányok tök átlagosak.) Egy problémám volt az egésszel, hogy a Mortal Kombat nem félelmetes, egy picit sem. A zenék pedig ezt próbálják beléd erőltetni olykor.. a látvány lehetett volna sokkal sötétebb, mint ahogy korábban említettem, és eggyé válhatott volna a zenével. De ezt sajnos hanyagolták, így eléggé kettős személyisége van a Deceptionnak. Nem lehangoló, nem nyomott, nem félelmetes, de rendkívül egyedi.
Az arcade mód nagyon jó, de sajnos már nem lehet választani az ellenfelek között. Nálam szinte mindig ugyanazokat kell megverni, ugyanazokon a pályákon, holott akadt még mindenből egy csomó. Nem tudom miért nem keveri jobban a lehetőségeket, de volt hogy szabályosan untam ugyanazt megcsinálni újra és újra.
Természetesen a beat em upok bűzös szájú halálkoponyája megjelenik, és a nehézségi fokozat felvételével, nem a nehézség növekszik, csak szimplán csal a gép. Átmegy rajta a kezem, ha ütök automatikusan legugol és visszacsap, látszik hogy be van programozva, és úgy cselekszik, hogy engem megtudjon támadni. Ez természetes egy ilyen játéknál, de nem tudsz ellene mit tenni, mert bármit csinálsz - kivédi.

Végszó: Amiket felsoroltam apró negatívumok, nem durva problémák. A Mortal Kombat Deception egy nagyon jó játék, mindenki számára, főleg azoknak akik szeretik ezt a stílust. Vannak kis szutyokságai, de teljesen elnézhetőek. Mindenkinek ajánlom, sokat el lehet vele időzni, mondhatni 4(rövid) játék az egyben.