Weird framerate drops in f.e.a.r 2560*1440

#1 Posted by Gogoplexiorayo2 (157 posts) -

I am using a 780 ti and windows 8 playing fear in 1440p and the framerate sometimes drops to 30. Is this also happening to you guys? my pc has also freezed once when playing crysis 3 and also once when playing f.e.a.r today.

I hope there isnt anything wrong with my pc.

#2 Edited by DJ_Headshot (6251 posts) -

I remember with F.E.A.R I had to disconnect my USB Hub or I would get poor performance in it despite being such an old game and my 7950 being way more power then would be needed for a smooth framerate. So try unplugging any unneeded usb devices or hubs just leave your mouse and keyboard see if it helps with performance.

#3 Edited by Gogoplexiorayo2 (157 posts) -

@DJ_Headshot: i only have mouse and keyboard installed in the usb hub, im not using anything else.

#4 Edited by SteaminPotatoes (83 posts) -

I had a similar issue with Condemned : Criminal Origins which uses the same engine and has the same bug, think it effects modern machines the most as I had no issues in XP , also only causes issues with certain hardware peripherals like Logitech.

Basically the way around it is to disable any human interface device that has a HID prefix, not all of them will cause the problem but I never bothered to narrow it down lol ,apparently the issue comes from the game polling certain devices to many times or something like that iirc, hope this helps, good luck

#5 Edited by DJ_Headshot (6251 posts) -

@gogoplexiorayo2 said:

@DJ_Headshot: i only have mouse and keyboard installed in the usb hub, im not using anything else.

Try plugging them in directly to the usb ports of your pc and disconnect the hub and see if it fixes your performance issues.