Diablo στο Playstation; Hurray!!!

User Rating: 10 | Diablo PS
Το Diablo, το πασίγνωστο game της Blizzard για τα PC, ήρθε επιτέλους στο Playstation. Τα κατάφερε η ταπεινή 32 bit κονσόλα μας να ανταπεξέλθει σ'αυτή τη μεταφορά;

Για τους μη γνώστες, το Diablo πρόκειται ουσιαστικά για ένα dungeon-crawling action game. Τριγυρνάτε σε 15 επίπεδα γεμάτα hack-and-slash δράση που θα έκαναν άλλα παιχνίδια του είδους να ντρέπονται που κυκλοφόρησαν! Με μια απλή κατακόρυφη προοπτική 3rd person, όμορφο animation και απαράμιλλο σχεδιασμό επιπέδων και χαρακτήρων,το Diablo εντυπωσιάζει. Για παράδειγμα, δείτε το animation ενός Plaguewrath την ώρα που αφήνει τη τελευταία του πνοή και θα καταλάβετε!

Πίσω όμως από το χαρακτηρισμό του τίτλου ως action game κρύβεται ένας μηχανισμός character development που έχουν συνήθως παιχνίδια RPG. Διαλέγετε ένα χαρακτήρα από 3 classes (warrior, rogue και magician) και ενώ αρχικά θα ξεκινάτε δειλά δειλά να προχωράτε στα μπουντρούμια και να σκοτώνετε τέρατα με 4 (ή 14!) hits θα φτάσετε στο σημείο να κάνετε one hit instant kills και μαγικά με απίστευτο damage.

Το ατού του τίτλου είναι το replayability. Κάθε φορά που μπαίνετε σε κάποιο dungeon αυτό δημιουργείται τυχαία, δηλαδή κάθε φορά που ξεκινάτε καινούριο παιχνίδι θα παίζετε διαφορετικά επίπεδα! Η αναβάθμιση των μαγικών δε πάει πίσω. Βάλτε και τα 3 διαθέσιμα classes και τέλος! Τι άλλο θέλετε δηλαδή;

Όλα καλά μέχρι εδώ στη μετάφραση του παιχνιδιoύ για τη κονσόλα μας αλλά… Το animation σε σχέση με την έκδοση των PC's είναι πιο ''αστούμπαλο''. Θα πιάσετε αρκετές φορές το χαρακτήρα σας να δυσκολεύεται να περάσει από σημεία που ενώ υπάρχει χώρος δε μπορεί να προχωρήσει! Τα γραφικά καθώς και τα εφέ είναι σαφώς φτωχότερα και για κάποιο λόγο όλα φαίνονται πιο σκοτεινά απ'όσο θα 'πρεπε. Το σημαντικότερο μειονέκτημα όμως, πέρα από τα μεγάλα loading times, είναι η ΦΑΓΑΝΑ ΜΝΗΜΗΣ!!! 10 block ρε παιδιά; Έλεος!

Όσον αφορά το χειρισμό, η μεταφορά του πληκτρολόγιου και του ποντικιού στο χειριστήριο της Sony έδεσε μια χαρά! Βέβαια κάποιες εντολές που γίνονταν με τη χρήση του πληκτρολογίου απουσιάζουν αλλά αυτό δεν είναι κακό. Ευχάριστη προσθήκη για την έκδοση του Playstation είναι η χρήση των πλήκτρων Quick Health και Quick Mana. Με το πάτημα ενός κουμπιού δηλαδή γεμίζετε ενέργεια και mana χωρίς να χρειάζεται να ανοίγετε το inventory σας. Ειδικά στις μάχες με τα bosses θα σας φανεί πολύ χρήσιμο.

Κλείνοντας, θα αναφέρω το εξής: το Diablo είναι ένα εθιστικό action RPG. Προσωπικά (έχω παίξει και τις 2 εκδόσεις άπειρες ώρες) θεωρώ τη μεταφορά επιτυχημένη. Αν έχετε δοκιμάσει το τίτλο σε PC δεν θα χάσετε κάτι αλλά, αν είναι η πρώτη σας επαφή τότε επιτρέψτε μου να σας καλέσω στο εθιστικό εφιαλτικό δημιούργημα της Blizzard που ονόμασε απλά… Diablo! Μη το χάσετε!